събота, 14 август 2010 г.

7 съвета на неопитния шофьор

          Като съвсем нов шофьор, имам съвсем свежи спомени какво е да си пешеходец. Иска ми се и впоследствие да не го забравям. Уважавай пешеходците – едва ли ще загубиш много време, ако ги оставиш да пресекат на пешеходната пътека. Също така, едва ли ще ти бъде приятно в дъждовен ден някой да профучи с бясна скорост покрай теб, както си вървиш по тротоара, и да те опръска целия с кал. Затова, не постъпвай така и ти!

          Въпреки че понякога това е изключително трудно, постарай се да проявяваш търпение към останалите на пътя – не всички имат еднакви умения, рефлекси и опит. А и никога не знаеш в какво физическо и емоционално състояние е друг водач. Затова виковете ти или нетърпеливият ти сигнал с клаксона в много случаи могат само да влошат ситуацията.

          Колкото и добър шофьор да си, не се надценявай и помни, че ограниченията и пътните знаци се отнасят за всички. Включително и за най-добрите. Включително и за теб. И преди да се усмихнеш подигравателно, помисли би ли заложил живота си (или този на близките си) на това, че каквото и да се случи, ще успееш да спреш навреме, карайки с превишена скорост.

          Прекалената самоувереност може да навреди и в други отношения. Никога не е добра идея да караш под въздействието на алкохол, опиати и дори определени лекарства. Изобщо, ако не си в добра кондиция, не заставай зад волана – това не е геройство, а глупост. Със сигурност има и други начини да стигнеш за където си тръгнал.

          Ако не си успял да избегнеш сблъсъка с животно на пътя, не го подминавай, а се опитай да помогнеш! Дори ако не подлежиш на финансова или юридическа отговорност за такъв вид злополука, това не е причина да се отнесеш с безразличие или жестокост.

          „Не се опитвай да подкупваш полицая, който те е хванал в нарушение!”. Така ме бяха предупредили преди първото ми пътуване в чужбина. На родна земя обаче банкнотата, небрежно подпъхната в документите, които подаваме за проверка в тези случаи, си е направо традиционна. А всъщност е по-лесно да не извършваш нарушението, отколкото да си го плащаш. Поне за все още неопитния шофьор. И в тази връзка...

          Начинаещите шофьори може би са повече, отколкото си мислиш. Вероятно ти, опитният водач, възприемаш част от тях просто като неумели дразнители по пътя си. Не като някой, който продължава да учи. Имай предвид, че поведението им на пътя се влияе и от твоето. Бъди добър пример!

Няма коментари:

Публикуване на коментар