вторник, 29 декември 2009 г.

Whеre the wild things are

Вчера гледах Where the wild things are // Където бродят дивите неща. Доскоро свързвах това име само с песента на Металика, но всъщност и песента, и филмът, са свързани с популярна детска книжка от 1963 г.

Главният герой е Макс, малко момченце, което трудно контролира емоциите си, най-вече яда си. След като е пренебрегнат от по-голямата си сестра и наказан от майка си, Макс избягва, облечен в костюма си на вълк. Качва се на малка платноходка във въображението си и стига до острова на "дивите неща". Там заживява с тези странни, чудовищоподобни същества, и веднага се сприятелява с едно от тях - Каръл (двамата имат доста общи черти на характера - и двамата са креативни, самотни, и когато са наранени, започват да рушат). Дивите неща правят Макс свой крал, но се оказва, че той не може да оправдае очакванията им, най-вече тези на Каръл.

Бях много търпелива и до самия край се надявах да харесам филма и да го разбера, но не успях. Съжалявам. Не ми беше скучно, не мисля, че историята е глупава, но и след финалните надписи си останах объркана и недоумяваща. Може би съм забравила какво е да бъдеш дете, а може би и тогава въображението ми е работило съвсем различно, така че не успявам да съпреживея историята. Наистина не знам, но накрая останах с неприятно усещане. Ако някой е гледал филма / чел книжката, какво е вашето мнение?

Няма коментари:

Публикуване на коментар